B&B de Smedery | Nijmegen

En of wij, van B & B appartementen Smedery, een beetje duurzaam zijn, episode 1……………..?

Als je het echt over een kruistocht wilt hebben voor de aankoop van een pand, dan was de Smedery er zo een!!!!!

Als je het over een duurzaam  pand wilt hebben dan is de Smedery er uiteindelijk zo één geworden!!!!!

Leg uit, zou ik zeggen!! En dat doe ik graag…………………………………..

In de lent van 2012 kwamen mijn zoon en ik op de racefiets vanuit Deest – Maas & Waal (gemeente Druten) langs het pand van Smederij Hilberts aan de Ooysedijk te Nijmegen. Het pand was gesierd met een  bordje ” te koop “. Een heer van rond de 60 deed open en stelde zich voor als Willem Alfrink (helaas inmiddels overleden).

(Wijlen Willem Alfrink is overigens een ondergewaarde persoonlijkheid in Nijmegen, die er voor gezorgd heeft dat de Lange Hezelstraat (woningen uit de Middeleeuwen) nu bestaat als de mooiste en oudste Winkelstraat van Nederland. Dit verdient meer dan alleen een vermelding (over Willem Alfrink gaan we een ander verhaal schrijven).

Na het Brabants kwartiertje (ik ben een geboren Brabander) en een goed gesprek sloot Willem af met de woorden: “Alleen nummer 9 is te koop “. Kom over 3 weken terug en dan praten we verder, en………………. er zijn nog 20 wachtende voor u!! De boodschap was duidelijk: dit zou nog wel wat Afrikaans geduld van me gaan vragen om tot een koop te komen! Ik heb toen geantwoord dat ik alleen maar geïnteresseerd zou zijn in de aankoop van alle nummers aan de ooysedijk: 5a, 5b, 7, 9, 11, 13. En zo geschiede het ook:

  • Na 2 jaar onderhandelen was de kogel door de kerk.
  • Medio december 2014 zou de voorlopige koopovereenkomst getekend worden.
  • Tijdens het etentje bij restaurant Plaats 1, met het echtpaar Alfrink (bekend van Nostalgia – statig pand aan de Lange Hezelstraat met Willem en Anka Hendriks als eigenaren) en ondergetekende met echtgenote Rianne en onze kinderen, neemt Willem het woord met de mededeling dat het feest niet door kan gaan.
  • De gemeente heeft beslag gelegd op het pand; ongelofelijk zo’n mededeling na 2 1/2 jaar onderhandelen; de moed zakt me in de schoenen.
  • We hebben er nog een 1/2 jaar aan geplakt, gesproken met de gemeente en intensief gesproken met de verkoper en zijn notaris.
  • Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en is de koop-akte in juni 2015 gepasseerd.

Uiteindelijk ziet het pand er zo uit:

B & B appartementen de Smedery geeft je het gevoel dat je THUIS KOMT.

Wordt vervolgd: ” En of wij, de smedery, een beetje duurzaam zijn, episode 2……………..? ” DE VERBOUWING.

Salut, Wim