B&B de Smedery | Nijmegen

Expositie Nijmegen Plein 1944: OPEN over depressiviteit

Kom tot rust in onze B&B De Smedery, ieder appartement heeft een eigen ingang, eigen douche, eigen toilet en eigen Keuken.

Expositie Nijmegen Plein 1944: OPEN over depressiviteit

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (anti-depressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

OPEN over depressiviteit
Mirjam Bekker-Stoop (Open mind) en Linelle Deunk (fotograaf) zagen allebei hoe hun dochters vochten met hun demonen, maar ook hoe ze ermee leren omgaan. Ieder op hun eigen manier. Zij besloten hun eigen ondervindingen en kennis aan te vullen met die van anderen. Onder de vlag van Open mind reisden zij door Nederland om een zo divers mogelijke groep jonge ‘ervaringsdeskundigen’ te portretteren en hun verhalen op te nemen.

Het werd een bijzondere reis waarin ze mooie gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen spraken, waarvan ze ontzettend veel leerden.

De persoonlijke portretten en verhalen vertellen ons hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Met deze bijzondere serie reizen we, in de vorm van een multimediale tentoonstelling en OPEN-programma, door Nederland om zo het gesprek op gang te brengen, jongeren te helpen beter om te gaan met hun depressie en omstanders handvatten te geven hen daarbij te helpen.