B&B de Smedery | Nijmegen

Onbegrijpelijk dat het gemaal en omgeving niet in het boekje met de mooiste 111 plekken van Nijmegen staat!

Met water heb je in Nederland al gauw iets, zeker in deze woelige verkiezingstijden rondom de waterschappen.  Maar als ik, Wim van de Ven, naar een aantal meetpuntjes in mijn leven zoek, dan heb ik toch wel iets met water. Soms heb ik dat niet altijd zo in de gaten gehad. Ik ben geboren in Cuijk en ben met mijn hengeltje wekelijks naar de Maas gelopen om een lijntje uit te gooien. Na wat werkjes en woontjes in 44 landen over de wereld kwam ik uiteindelijk terecht in Wijk aan Zee, met mijn werkje op het kantoor van het Loodswezen aan de Kanaaldijk 242 te IJmuiden. Schetst mijn verbazing, te koop: een oude handgetekende kaart bij Boekhandel-Antiquariaat van Hoorn, https://antiquariaatvanhoorn.nl/ Ik heb deze oude schoolprent van de Sluizen van IJmuiden gauw even op de kop getikt.

Na wat omzwervingen in Maas en Waal, gewoond in een woonboerderij met de kont aan de Waal in Deest gemeente Druten, ben ik uiteindelijk terecht gekomen in Nijmegen aan de Ooysedijk. Met de pareltjes in omgeving van de Ooyse Schependom, de Stadswaard, ’t Meertje, de Waalstrandjes, de Zalmtrap, het Hollandsch –  Duitsch Gemaal………. gun je jezelf de mooiste plek van Nijmegen Centrum! We hebben het niet altijd in de gaten dat het zo dichtbij het centrum is!

Voel je de dynamiek van de uiterwaardennatuur, de beleving van het gemaal en haar vistrap, het ploeteren in de Uiterwaarden richting de Waalstrandjes. En dan terug via de (Stadswaard) naar de Waalkade met de Nieuwe boogbrug over ’t Meertje. De Waalbrug is bijna altijd in het landschap aanwezig.

In mijn beleving blijft het onbegrijpelijk dat het gemaal en haar omgeving niet in het boekje met de mooiste 111 plekken van Nijmegen staat! Het blijft nog altijd jammer dat het nostalgisch sluisje uit de vorige eeuw niet meer te aanschouwen is.

Het boekje ” Tussen Waal en Gemaal ” is in ieder geval te verkrijgen bij Don Olthof, aan ’t Meertje 12 te Nijmegen en liggen in B&B Appartementen de Smedery aan de Ooysedijk 13 te Nijmegen:

Salut, Wim.